Saturday, June 1, 2013

Sambung belajar ketika sudah bekerja

Sambung belajar ketika sudah bekerja 

Ramai antara kita cuma terfikir untuk sambung belajar selepas SPM, STPM, siji atau matrikulasi. Sebaik mendapat diploma atau ijazah pertama, kita lupakan niat menyambung belajar. Sebaik mendapat kerja, memang dilupakan terus hal sambung belajar ini. Macam macam alasan diberi jika ada yang bertanya. Komitmen kerja, alasan paling kerap kita beri sebab munasabah. Tapi ada lagi satu alasan paling kerap saya dengar, MALU.

Ya, ketika ramai yang bergelar pelajar ketika usia muda, kita yang sudah bekerja mahu berpatah balik, terasa malu. Ketika mengendalikan kursus untuk pelajar dewasa, ya, inilah alasan yang saya terima. Jangan malu, terutamanya jika ada peluang belajar. Sepenuh masa, mungkin tidak. Tetapi jika ada kursus hujung minggu seperti kursus bahasa atau kemahiran lain, mungkin sesuai untuk kita.

 Perasaan malu itu normal tetapi fikirkan kesan baik apabila kita habis kursus itu nanti.Kebanyakan pekerja mendapat kenaikan gaji selepas mempelajari kemahiran baru. Ada yang mendapat pendapatan tambahan selepas tamat kursus hujung minggu.

 Sambung belajar tidak semestinya kita kejar sijil atau sarjana tetapi ilmu yang kita dapat dialam kelas berkenaan.

KLIK SINI

No comments:

Post a Comment