Thursday, September 4, 2014

pandai dulu, pandai sekarang: perbezaan zaman

Dulu, zaman aku sekolah. tahun 1993-2003, pandai dikira dengan berapa A dapat masa peperiksaan. Tak kira lah, SRP, PMR,SPM, UPSR ataupun peperiksaan sekolah. Lagi banyak A, lagi pandai.

Awal tahun 1993-1995, tak banyak sangat pusat tuisyen dibuka secara terbuka. Tapi, itu berapa belas tahun lepas. Sekarang?

Setakat 'A' tak bawa makna apa-apa kalau cuma atas kertas. Tak percaya? Aku ajar bahasa Inggeris di pusat tuisyen. Ikut 'A' atas kertas, ramai yang boleh dapat. Tapi disuruh bercakap, lari ke belakang. Di sini, A atas kertas sudah tak dipandang. Boleh tulis, faham dan cakap baru dikira pandai. Baru satu. Tak kurang juga, bila makin ramai orang boleh cakap 2 bahasa, orang dah tak layan.  Kalau boleh faham lagi banyak bahasa, baru dikira lagi pandai.

Baru satu. Sekarang, kalau kita tengok pusat tuisyen di pusat bandar, banyak. Banyak dan siap ada kursus selain akademik. Kursus berbahasa asing, public speaking, muzik, mengaji dan komputer. Asal semua ni, dulu ko kurikulum je. Tapi sekarang kokurikulum pun ada tuisyen.
Wow, definisi pandai dah bertukar sebenarnya, seiring zaman. Yang multitasking tu pandai.
'A' dalam peperiksaan saja dah common sangat. Tak ada apa, kata budak-budak sekolah kat pusat tuisyen aku. Sebab semua orang boleh lulus, ramai orang boleh dapat straight 'A'.

No comments:

Post a Comment