Sunday, October 31, 2010

Temuduga: Kenapa gagal?Bakal pekerja,terutamanya lepasan institut pengajian tinggi perlu lalui proses temuduga sebelum diterima bekerja. Saya pernah menulis dalam entri sebelum ini, bagaimana menghadapi temuduga. Kali ini biar kita lihat kenapa gagal temuduga.

  • kelemahan bahasa
kelemahan bahasa yang utama dinilai dalam temuduga ialah kebolehan berinteraksi dalam bahasa formal. Banyak calon yang gagal kerana berbual dengan penemuduga dalam bahasa daerah atau mencampur adukkan bahasa melayu dan bahasa inggeris. Ini kelemahan paling asas perlu diambil perhatian.
Kemahiran lain berkaitan bahasa ialah keupayaan bahasa ketiga. Bagi calon yang mempunyai latarbelakang bahasa ketiga, peluang agak cerah.

  • kelemahan penampilan
ya, penampilan. Memang benar, pepatah inggeris menyebut, jangan menilai buku dari kulitnya. Tetapi, kita harus faham ada sesetengah tempat kita perlu pakai seperti sepatutnya. Adalah logik jika bakal majikan menolak bakal pekerja yang berkuku panjang atau rambut tidak terurus. Walau apa pun trend yang ingin anda ikuti, kekemasan nombor satu.

  • kelemahan kreativiti
kemahiran dalam bidang kreativiti dan pemikiran analitikal penting dalam dunia pekerjaan. Soalan seperti ‘bagaimana tindakan anda ketika tertekan?’ sering diajukan kepada calon. Ramai calon yang ditemuduga melepasi syarat kelayakan akademik; dengan gred yang bagus tetapi kandas kepada soalan seperti ini.

  • tuntutan melampau
satu lagi masalah kepada calon pekerja ialah tuntutan tidak munasabah terutamanya hal gaji. Bagi calon yang tiada pengalaman, lebih baik bermula dengan gaji minimum. Selepas mendapat sedikit pengalaman, kenaikan gaji akan dipertimbangkan. Tuntutan melampau lain termasuklah elaun perjalanan dan tempat tinggal.

No comments:

Post a Comment