Friday, July 27, 2012

cerita buka puasa

Sembang santai kali ini berkenaan berbuka puasa. Masing masing ada makanan kegemaran waktu berbuka puasa. Makanan 'wajib' ada, atau kalau tak ada pun tak apa..

Sejak sekolah sampai sekarang, banyak jenis orang aku tengok masa berbuka ni. Aku pun kadang kadang terikut ikut apa yang orang lain buat. Tinggal di asrama, di rumah sewa buat kita bercampur dengan orang.  Gelagat berbuka secara am, macam di bawah:

a)makan sikit kuih/kurma/air manis terus solat maghrib lepas tu ambil makanan berat
b) makan sikit kuih/kurma/air manis then terus solat maghrib. makan berat lepas isya atau terawih

c)makan berat dalam kuantiti sikit, sambung makan lepas solat maghrib
d)makan berat dalam kuantiti sikit, sambung makan lepas solat terawih
e) makan berat macam makan tengah hari bulan2 biasa lepas tu baru solat

f) makan habis habisan


Option yang terakhir tu, diakui susah sangat mahu jumpa orang macam tu tapi ada. Sekali saja la aku jumpa. Option lain, masih normal aku rasa. Semuanya baik sebab ia atas kita sebenarnya. Ada orang yang tidak dapat bersolat dengan perut yang terlalu penuh atau agak penuh. Pilihan yang baik untuknya cukup makan sedikit, kemudian sambung makan selepas selesai solat.


Bagi pesakit gastrik, makan sedikit tetapi kerap, agak digalakkan. Jadi mereka mungkin pilih option a atau c. Dalam kebanyakan kes orang biasa, kalau lapar atau perut tak kenyang, hilang kusyuk solat. Jadi, baik makan dulu. Agak kenyang yang belum melampau, ok sudah untuk bersolat.

2 comments:

  1. sy selalu bukak puasa dgn roomate je tahun ni. puasa jauh dr keluarga. sobsss

    ReplyDelete
  2. selalu buat c jee..pernah buat f, serius x mmpu nk bngun..huhu..

    ReplyDelete